Kasım 28, 2013

Ramen


Dizilerde çokca gördüğümüz, Korelilerin şapur şupur yedikleri yemek! - Ramen!

Sürekli gördüğümüz bu yiyeceğin tadını merak ediyorduk ve gittik araştırdık. Türkiye'de var mıdır, nerelerde bulabiliriz gibi sorularımıza cevap aradık. Bir markette bulduktan sonra da hemen satın alıp tadına baktık. Bayağı da ucuzdu fiyatı -1 TL-. Uzun zamandır biliyoruz tabi nerede satıldığını falan, yani yeni bir olay değil bu sadece ben gereğinden fazla geç yazıyorum :) . İlk yediğimde tadını hiç sevmemiştim ancak sonradan bir kaç kere daha yeyince bağımlısı oldum. Sürekli alıp yemeye başladım. Tabii o Korelilerin kendi yaptıkları ramenlerin yanında bunlar hiçbir şey ama yine de yemesi bana keyif veriyor. 


Türkiye'de İndomie Noodle, Kung Fu Ramen, Leader Ramen markalarını bulabilirsiniz. 




Yukarıda da resimlerini gördüğünüz üzere bu çeşitlerde ramenleri bulabiliyorsunuz. Bir çok çeşidi var. Benim bildiğim; domatesli, soğanlı, köri soslu, sebzeli, karidesli, acılı, dana etli ve tavuk suyulu olanları. Başka türleri de vardır eminim ki ama benim gördüğüm marketlerde bunlar satılıyordu. 

Nasıl Hazırlanır?



İki tür var ve ikisinin yapılışları birbirinden farklı ancak ikisi de zahmetli değil. Birinde içine sadece sıcak su koyuyorsunuz ve içindeki malzemeleri koyuyorsunuz, üstünü kapattıktan en fazla 1 dk sonra yiyebiliyorsunuz. Bunlar silindir gibi bir kapta olanlar (nasıl ifade edeceğimi bilemedim) oluyor.



Diğerinde ise önce erişteyi az bir suyun içinde 3 dk kadar pişiriyorsunuz. Piştikten sonra onu bir kaseye koyup içine hazır içine konulan malzemeleri ekleyip karıştırıyor ve yiyorsunuz. İkisini yapması da oldukça kolay.

Annemin ifadesiyle solucana benzeyen bu sağlıksız ama tadı güzel olan rameni herkes denemeli bence. Üstelik öyle bulunmaz hint kumaşı falan da değil yani. 

Kendiniz Yapacaksanız:

Eğer kendiniz yapmak istiyorsanız böyle bir seçeneğiniz de var. Gidip şu eriştelerden alıyorsunuz. Genelde 6 tane erişte oluyor içinde ve bir tanesi tek kişiye yetiyor. Bunu alıp kendiniz içine koyacağınız malzemeleri seçtikten sonra yapmaya başlıyorsunuz. Tabi neyle yakışacağını bilmek de önemli bu konuda. Ancak benim hiçbir fikrim yok. Artık nasıl güzel olacağını düşünüyorsanız onları koyarsınız. Mesela mantar koyan, karides koyan, ıspanak koyan veya tavuk suyu kullananlar falan var. Bunlardan yararlanabilirsiniz.

Biz de denedik böyle kendimiz yaptık yani. Tabi neyle yakışır bunu bilemediğimizden kafamıza göre bir şeyler aldık. Birkaç sebze ve tavuk göğsünü kullandık. Önce tavuğu küçük küçük doğradık ve kızarttık. Sonra üzerine biraz su ekledik ve ardından doğradığımız diğer sebzeleri falan da işin içine kattık. Onlar piştikten sonra da erişteyi içine koyduk. Tabi eriştenin pişmesi için azalan suyun üzerine biraz daha su ekledik. En son eklemek isteğimiz bir kaç sosu da koyduktan sonra pişmesini bekledik ve afiyetle yedik. Ancak burada unutulmaması gereken bir şey var, o da fazla tavuk suyunun noodle a yakışmadığıdır. :) Biraz fazla kaçınca işin tüm büyüsünü bozuyor benden söylemesi.

Makarneks


Şimdi yine böyle noodle a benzeyen bir erişte var. Adı makarneks. Aslında daha çok makarnaya benziyor görünüşü. Böyle domatesli salçalı bir şey herhalde. Biraz ağır kaçabilir bu yüzden diye düşünüyorum. Daha tatmadım, belki daha sonra alırım ama böyle televizyonda falan görünce bayağı şaşırdım. Genelde böyle hazır yiyeceklerin reklamını görmüyoruz, özellikle uzak doğu. Gerçi bu Japonya-Türkiye ortakmış.


Yazımın burada sonuna geliyorum. Bayağı bir konuşmuşum yine. Umarım size yardımcı olmuştur bu bilgiler. Ben deneyin derim. Bir şey kaybetmezsiniz sonuçta. :))


19 yorum:

  1. Admin sen yap bize ver yha zahmetinden değil de aradım bulamıyorum makarnexsi denemadim ama tadı güzel değil diolar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Marketlerde falan satılıyor, aramaya devam et bence. Mesela dibimdeki markette satılıyormuş ama ben daha yeni öğrendim :) Makarneksi denedim ama ben de beğenmedim, ya da ben beceriksizim beceremedim, bilemiyorum :))

      Sil
  2. Ya mükemmel, yurt dışında noodle bar da yemiştim noodledan çok farklı çok güzel bir şey

    YanıtlaSil
  3. peki rameni aldık diyelim onların tadı chopsticksiz çıkmaz ki. O yemek çubuklarını nerden bulucaz biz şimdi :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.facebook.com/shinhamun82?fref=nf
      burada bulabilirsiniz ben buradan alışveriş yapıyorum :)

      Sil
    2. ben yeni metrodan aldım makarna çubuğu diye geçiyor 2 tl fiyatıda gayet güzel üzerinde desenler var korelilerinkini büyüklüğünde hem memnunum hemde çok ucuz

      Sil
  4. Çin eriştesini (egg noodle) yediniz mi hiç? Yiyen tadını bilen varsa kore eriştesiyle aradindaki fark ne?

    YanıtlaSil
  5. Daha önce hiç çin eriştesi (egg noodle) yiyen var mı ya da denediniz mi hic? Tadini bilen varsa daha önce yediyse herhangi birisi kore eristesiyle arasindaki fark ne acaba? :)

    YanıtlaSil
  6. a101 de satılıyor indomie noodle ve içinde bambu sosu deniz yağı ve pul biber var chopstick konusuna gelince de herhangi bir kore çin lokantasından ricada bulunursanız veriyorlar şuan evde yaklaşık 10 tane falan var bende yada bir lokantada ramen yiyin çıkışta chopstick-doğrumu yazıyorum bilmem ama- alın

    YanıtlaSil
  7. Ben şuana kadar sadece indomie noodlelarini denedim cok gusellerdi suan bile noodle yiyiyorum ama o sizin dediginiz leader ramen yada kungfu rameni bulamadim :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Leader rameni artık ben de pek görmüyorum ama kungfu migrosta, carrrefourda var. Farklı bir marka arıyorsan nudo da var. O kadar iyi değil ama idare eder.
      Bu arada fazla hazır ramen yememeni öneririm, çok sağlıklı değil diyorlar :)

      Sil
    2. *Bunu okuduktan sonra karfusaya koştu.*

      Sil
  8. Real marketinde var mı acaba

    YanıtlaSil

Sen de fikirlerini bizimle paylaş :)
Hakaret içeren ve reklam amaçlı yapılan, link içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.