Temmuz 12, 2014

Yasal Olmayan Uyarlama Diziler

Evet, uyarlama diziyi  izledikten sonra çıldırdım, ismini vermiyorum çünkü hepimiz biliyoruz. Sinirden neredeyse kişisel hesabımdan bir sürü twit yolladım... Sakinleştim ve şimdi bu yazıyı yazıyorum.
İki şeye çıldırdım izlerken hem senaristliğimizin onca konu varken hala uyarlamaya yönelmesi ikincisi bunu kendi yapmışçasına göstermesi. Yani madem uyarlama yapacaksın, senarist neden gidip yasal yollarla konuyu satın almıyorsun. Medcezir gibi, Sana bir Sır Vereceğim gibi...


Kul hakkına neden giriyorsun. Yani Amerikalı senaristlere bizim senaristler bunu yapamazlar anında evlerini avukatlar basar ve binlerce dolar ödemek zorunda kalırlar.. Ama Koreli senaristler olunca ne olsa öğrenemezler mi diye düşünüyorlar nedir. Hadi temayı aldın neyse sahneleri aynı niye kullanıyorsun?
Bunu lütfen Koreyi daha çok seviyor diye düşünmeyin aynı şey Amerikalılara yapsaydık da aynı olurdu -yapamayız ama olsun- .. Yani ne olursa olsun emek hırsızlığı bu.
 Onlarca konu kültürümüzün onlarca hikayesi var. Hayır Koredeki senaristler bunca senaryo buluyor Türkiye dekiler neden bulamıyor.

Gerçi sözünü ettiğim diziyi yapan senarist önceki filminde tamamıyla Amerikan  özentisi olduğunu kanıtlamıştı o ayrı..
Bu tür senaristler yüzünden diğerlerini harcamak pek hoş olmadı, Canım Ailem, İşler Güçler, Behzat Ç.,  gibi dizilerin senaristlerine lafım yok.
Dizi senaristliği yapmayı Kore dizisinden bir bölüm azcık amerikan özentiliği, azcık Türk kültürü, iki romantizminden ibaret görmeyi seven dizi senaristleri bir gıdım yol ilerleyemezler.. Ancak pembe diziye çevirirler o canım dizileri.. Bu kaçıncı yasal olmayan uyarlamalar, sıkıldık artık.. Sonra bu insanlar neden hep yabancı dizi izliyor.. Neden acaba(!)

32 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. teşekkür ederim bir an sadece bizim böyle düşündüğümüzü zannediyordum mutlu oldum sende böyle düşününce

      Sil
  2. Haklısın, tıpa tıp aynı sahneleri görünce insanın kan beynine sıçrıyor.
    Bu kadar mı aciziz fikirlerden farklılıklardan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bir de bunu kendi fikirleri gibi göstermiyorlar mı o çıldırtıyor insanı..

      Sil
  3. Sanırım Kiraz Mevsimi dizisinden bahsediyosun orjinali olan AGD bitmiştim hala da tekrar tekrar sevdiğim sahnelere bakarım.

    Bence izinde alınmamalıydı. Yani bir özgün olamadık onun bunun senaryosuyla dizi sektörönü ayakta tutmaya çalışıyoruz. Bende sıkıldım bu durumdan bi Trt'nin dizilerini beğeniyorum yalnız onlar da sürekli reyting kurbanı oluyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. haklısın fakat işte kolaya kaçmaktan diğer aşamaya geçemiyoruz ki özgün işler yapalım..

      Sil
  4. Ben pek TV izlemedigimden hangi diziden bahsettiğini kavrayamadim. Lakin az buçuk gördüğüm kadarıyla ben de senin arkandayim. Haklisin yani. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkür ederim :) boşver izleme tv öyle gereksiz gereksiz diziler var ki..

      Sil
  5. Galiba kiraz mevsiminden bahsediyorsunuz normalde tv izlemeyi bıraktım sadece kore izliyorum bu aralar fakat rastgeldi taksi sahnesini görünce çok şaşırdım çünkü bir kaç gün önce aynı sahne personel taste de vardı :( ondan mı almışlar? ? Hangi diziden alıntı? ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem Personal Taste hem de A Gentleman's Dignity dizilerinden alıntıymış.
      Bir kere yabancı dizilere başlanınca televizyonla bağlantısı kesilmeye başlıyor zaten insanın :)

      Sil
  6. Bende benzerliği fark etmiştim. Ama hiç araştırıp o mu diye bakmadım ama tahminim doğru çıkmış. Şu an bende sinir oldum. Çok haklısın ve ben uyarlamalara karşıyım açıkçası. Orjinalini izledikten sonra uyarlaması iyi olmuyor. Kitabı okuyup filmine gitmek hesabı. Kitap genelde filminden daha güzel oluyor.
    Ben yabancı dizileri izliyorum tv ile alakam yok ama annemler bakınca gözüme çarpmıştı. Böyle şeyler olması hiç iyi değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Orijinalini izlemeyenler daha çok beğeniyorlar zaten, biz izlediğimizden odaklanamıyoruz ve sevemiyoruz da doğal olarak. Hiçbir şey aslından daha iyi değildir. Dediğin gibi kitaplar ve filmler için de geçerli bu. Böyle diziler yüzünden tv de izlenmiyor zaten. Yabancı diziler varken tv yi açıp bakası gelmiyor insanın.

      Sil
    2. Aynen, ben de izlerken baktım,birkaç sahne aynı dur tesadüftür dedim.Baktım baştan sona aynı yuh bu kadar da olmaz.Ha hadi bari alıyorsun dizinin hakkından gelebilecek,o efsane diziyi taşıyabilecek karakterler seç.Yeni yetmeleri almış diziye,o da yetmemiş kendi emeğiymiş gibi gösteriyor.Birde çevremdekiler 'ay çok güzel kurgu,konusu da çok güzel,Türkiye sineması'gelişiyor' gibi cümleler kullanınca daha da sinirleniyorum.Kullanılacak,kültürümüze ait birçok konu var neden kendimiz yapmıyoruz ki?Bir TRT'yi izleyeceğim bundan sonra.

      Sil
    3. Diziyi alıyorsan sağlam bir kadro ile kaliteli bir şekilde yap bari de ilk haline yazık olmasın dizinin. Gerçi hoş, şimdi de beğenen kişi sayısı bayağı çok.
      Zaten en çokta kendileri kurgulamış gibi davranmalarına sinir oldum, insanlar farkında olmayınca tabii geliştiğimizi zannediyorlar.
      Bir çok konu çıkarılabilir bence de. Ama hiç yeltenmiyorlar bile...

      Sil
  7. Aynen öyle oldu :) bu arada biz kimiz? Yazısında lys ygs yazıyordu..tercih yaptın mı??istediğin yerler geliyor mu??inşallah istediğin üniversite ye gidersin :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tercih yaptım ama bakacağız artık. Teşekkürler iyi dileklerin için :))

      Sil
  8. http://yeter678.blogspot.com.tr/2014/07/ciftlerim-mim.html bende miminiz var yapmak isterseniz link bıraktım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gormemiştim,teşekkürler mim için.Biraz geç olabilir ama yazıcam.:)

      Sil
  9. Çünkü bizim senaristlerimiz hatta bizim insanımız tembel :/
    Bir de kabul ederseniz mim getirdim size :) http://kahveminkokusu.blogspot.com.tr/2014/07/mim-20-soru-cevap.html

    YanıtlaSil
  10. Evet bizim senaristlerimiz gerçekten tembel :/
    Mim için çok teşekkürler, biraz geç olabilir ama cevaplayacağım kesinlikle :))

    YanıtlaSil
  11. Her önüne gelen Kore dizisi çalıyor :/ Maalesef Kocamın aileside bir Kore dizisinden alınma Kang Min Hyungun oynadığı My Husband a Family dizisinden uyarlama :/
    Bloğunu yeni keşfettim gerçektende yazılarını beğendim :D
    Senide bloğuma beklerim ; http://birfanboyungunlugu.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kocamın Ailesini de duydum evet ama ne orijinalini izledim ne de uyarlamasını o yüzden yorum getiremiyorum. Dediğin gibi önüne gelen dizi çalıyor.
      Blogu beğenmene sevindik, teşekkürler :)

      Sil
    2. Şimdi de FOX Nice Guy dizisini uyarlıyormuş...

      Sil
    3. Evet evet, öyleymiş :/
      Bakalım nasıl bir şey yapacaklar. Adı da Günahkar olacakmış galiba...

      Sil
  12. Haklısın ama gözden kaçırdığın bir konu daha var.. Koreliler de Japonlardan dizi alıyorlar ama yasal yoldan mı yoksa çalarak mı o kısmı tam bilmiyorum büyük ihtimalle yasaldır. Yasal olan her uyarlama başımın üstünde yeri vardır ancak ortada bir emek var ve o emek çalınıyorsa elbette tüm bu sözlerine sonuna kadar hak veririm..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bizimde başımızın üstünde yeri var yasal dizilerin... Kore konusunda haklısın ve lakin onlarınki yasal sanırım. Çünkü animelerin neredeyse aynısını yapıyorlar. Bu bence daha iyi çünkü japonların dizileri Kore kadar iyi değil.

      Sil
  13. yorumu görünce dayanamadım kiraz mevsiminin ilk bölümlerine bakınca çıldırmıştım ve daha sonralarıda izlemedim ama şu sıralar GÜNAHKAR adlı dizi çok severek izledğimiz NİCE GUY dizisinin uyarlaması bu haberri yaz başından almıştım 2 bölüm yayınlandı ve tutulacak gibi görünüyor karakterler mekanlar o kadar aynıkı artık ekran başında ee bu kadarı fazla ama artık diye söyleniyorum uyarlama olduğunu belirtmişler mi acaba diye bakarken senaryoyu bir de 4 kişinin yazdığını gördüm gerçekten de konu bulmakta zorlanıyorlardır yazık yani emek hırsızlığı resmen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günahkar dizisinin uyarlama olduğu belirtilmiş zaten, senaryo değilde senaryo uyarlaması yapıyorlar o kişiler. Bu konuya pek bir şey diyeceğim yok aslında önemli olan bunu belirtmeleri. Kiraz Mevsimi'nde tamamen kendilerine aitmiş gibi davranmaları daha çok sinirlendirmişti beni.

      Sil
  14. Senaryonun uyarlama olduğu nerede belirtiliyor? ben kaçırdım galiba eğer belirtmekten kastınız bir açıklamaysa ben bunu kabul etmiyorum benim bahsettiğim dizinin sonunda ve ya başında isim vererek yasal olarak bunu belirtmeleri. Ha bu arada ilk defa uyarlama bir diziyi de beğeniyorum oyuncular cuk oturmuş bence rollere tabiki de Kore deki erkek başrol daha yakışıklıydı.

    YanıtlaSil
  15. admin ne güzel yazmışsın yazına bayıldım seninle aynı fikirdeyim uyarlamalara bunlar uyarlama değilki bildiğin çakma sonra bide tv lere çıkarlar KORSANA HAYIR diye kendilerine dönüp bakmazlar bile. anca bilmiş gibi konuşurlar biz kore dizilerini olduğu gibi sevdik onların saf aşklarını ,gülümseyişlerini ,içten oynmaalını ,ağlamalrını böyle sevdik aklı olmayan türk senaristler afedersin ama söylemek zorundayım gram kafa yok halkın arasına karşsa bir sürü konu bulunur ..ama yok kore popüler yaa hazırı var yazmaya ne gerek var modundalar yuh gerçekten yazıklar olsun yaa kendi ülkem tembellikte 1 inci sırada yabancı diziler hep kendi kültürüyle alaka bize ait olan kültür dizisi ise hiç yok:::((((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet maalesef çok üzücü ,bizim kültürümüz olan diziler ise trt de ramazanda yayınlanan yapmacık öğüt verici zerre kadar sanatsal yapısı olmayan kurgusu desen kurgu yok diziler maalesef:(

      Sil
    2. o yüzden gelipte laf etmeye hakları bile yok .istemezmiiym kendi kültürümün diizlerini öve öve bitiriyim eski diizler ne kadar da güzelmiş 40 dakka süresi varmış onları özledim şimdiki diizler saçma sapandan başka bişey değil anlayamadığım hlak bunları nasıl izleyipte para kazandırıyor ? sana izlediğim birkaç ını söylüyüm admin 1.arkadaşım hoşgeldin 2.güldür güldür 3.the walking dead 4. ay savaçşsı bunlar tvde izlediklerim admin inşallah rahat bırakırlarda olduğu gibi yayınlarlar :))))))))

      Sil

Sen de fikirlerini bizimle paylaş :)
Hakaret içeren ve reklam amaçlı yapılan, link içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.