Nisan 06, 2014

Oldboy / İhtiyar Delikanlı

Yazar Puanı: 8.9
Türü: Gizem, İntikam, Gerilim
Yayın Yılı: 2003
Oyuncular:
Choi Min Sik - Oh Dae Su
Yoo Ji Tae - Lee Woo Jin
Kang Hye Jung - Mi Do
Kim Byung Ok - Mr. Han
Oh Dal Su - Park Cheol Woong
Ji Dae Han - No Joo Hwan
Lee Seung Shin - Yoo Hyung Ja

Konusu: Film Oh Dae-Su'nun yağmurlu bir gecede kaçırılmasını ve 15 yıl boyunca bir odada esir kalmasını anlatarak başlar. Odada bir televizyon ve ihtiyaçlarını karşılayacak banyo, yatak vb. eşyalar bulunmaktadır. Esir kaldığı sürede Oh Dae-Su'ya ne kadar esir edileceği söylenmez.

15 yıl süreceğini söyleselerdi, dayanmak daha kolay olabilir miydi? Yoksa dayanamaz mıydım?
Oh Dae-Su'nun aklını kaçırmaması için yemeğine şizofren hastalarında kullanılan ilaçlar karıştırılmaktadır. İlerleyen zamanlarda odasındaki televizyondan karısının öldürüldüğü haberini duyar. Kendisini esir alanlar suçu Oh Dae-Su'nun üstüne atmışlardır. Oh Dae-Su bunu kendine yapanı bulmak için, yaptığı tüm kötü şeylerin listesini çıkarır. Asla pes etmez ve duvarı kazmaya başlar. 15 yıl sonunda duvarda, gerçek dünyaya ulaşabilen bir delik açmayı başarır. Ertesi sabah hipnotize edilerek 15 sene önce kaçırıldığı yerin yakınındaki bir binanın çatısına bırakılır.
-Konu Vikipedi'den Alınmıştır.-
*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Yazar Yorumu;
Ödüllü bir film ile herkese merhaba! Öncelikle bu kısmı filmi izlemek ile izlememek arasında kalanlar için yazayım. Filmin izlenmesi gerekilen bir film olduğunu düşünüyorum. Yani en azından herkes bir fikir sahibi olabilmeli. Ayrıca yoruma açık bir film, herkesin farklı düşünebileceği bir film. Konuyu özellikle kendim yazmak istemedim çünkü filmi izlediğim de konusu hakkında araştırma yapmamış olan ben filmi farklı bir
açıdan izlemiş ve beğenmemiş bulunmaktayım. Siz de bunun kurbanı olmayın, sonuçta herkesin beğendiği bir film olmasının getirdiği bir durum var diyerekten detaylı bir konu bulup koydum.

Film +18 sahneler içermektedir. İzlerken dikkatli olmanızı öneririm :3

Uyarı: Yazımızın devamı ağır spoiler içerir !!


İlk izlediğimde beğenmediğim bir filmdi Oldboy. Büyük bir beklentiyle izlemiştim filmi ve sonlara doğru geldiğinde eh yani bu muymuş dedim. Ama her felsefesi olan filmin yaptığı gibi peşimi bırakmadı Oldboy. Şu an bile filmin üzerinden aylar geçmesine rağmen film düşünüyorum ve büyük bir haksızlık yaptığımı anlıyorum. Öyle ki yönetmen büyük bir cesaretle günümüzün en büyük tabularından öyle başarıyla ele alıyor ki. Özellikle Güney Kore gibi bir yerde... Düşünün ahlak felsefeleri bize çok benziyor. Bizde hala eşcinsellikle ilgili bir film büyük tepki toplarken ensestlik nasıl bir nefret dalgası uyandırırdı filme.


Böyle güçlü bir kurgu oyunculuklarla da destekleniyor. Özellikle 
erkek başrol oyuncusunun canlı bir ahtopotu yediği sahne -evet geçekten yiyor orada- tek kelimeyle muhteşem. Mi Do'yu oynayan oyuncu da Kore sinemasının büyük bir tabusunu yıkması -çıplaklık, cinsel sahneler- bakımından büyük bir cesaret örneği. 

Sonuca gelirsek Old Boy beni sonsuza kadar avlayacak gibi görünüyor. Her ne kadar ensestlik hakkında fikirlerim değişmese de ve filmin sonlarına doğru içimde büyük bir iğrenme hissetsem de hiç kimseyi yargılamak benim haddime değil bir kez daha anladım. Bütün cinsel seçimlerde aynı şeyi düşünüyorum artık. Sonuç olarak kendi felsefemiz uymuyor diye insanları dışlamak, toplum dışı bir unsur ilan etmek insanlık ayıbı bence. 

Sağlıcakla kalın.

*Filmin yorumu Kim Mavi tarafından yapılmıştır.*

5 yorum:

  1. Öncelikle filmi çok beğendim, büyük bir hayranlıkla izledim.Neden mi?Çünkü psikolojik filmleri severim ve bu film psikolojik filmin dibiydi.İntikam ancak bu kadar kusursuz olabilirdi.Düşüncesene adamın farkında bile olmadan yaptığı bir hata bir diğerinin hayatını tamamen değiştirdi, onun dışında +18 sahnelerin bu kadar açık yer alması rahatsız ediciydi.Çok da gerekli değildi.Bence izlenilmeli, özellikle de psikolojik film sevenler için harika bir tercih...Ben de uzun zaman önce izleyip yazmıştım ama filmi pek bilen çıkmadı :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer kaliteliyse ben de psikolojik filmleri izlerim :) Ayrıca adamın aldığı intikamı ben ağzım açık izledim zaten. Yıllarca beslediği kini bu şekilde alması biraz acımasızca olmuş ama planını beğendim :)) +18 sahneler Kore dizi-filmlerine yakışmıyor bence. Gereksiz ve boş sahnelerdi onlar, katılıyorum. Fazla film izlenmediğinden midir nedir filmlere fazla yorum yapan çıkmıyor, herkes dizilere sarmış durumda galiba, bence de izlenilmesi gerekilen bir film :)

      Sil
  2. merhaba! daha demin izlediğim filmde saçma bir şekilde anlamadığım bir nokta vardı. mido daesunun kızı mı yoksa onu hapseden adamın kızımı. dae sunun kızıysa 15 sene kapalı kalmasından babası olma ihtimalini nasıl anlamaz lee wo jinin kızıysa intihar falan kısmı saçma kalıyor. LÜTFEN MERAKIMI GİDERİN :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba :) İzleyeli uzun zaman oluyor pek hatırlamıyorum ama mido daesunun kızı orası doğru. Lee wo jin kendi kız kardeşiyle ilişki yaşamıştı zaten, doğru hatırlıyorsam kardeşi ile daesun arasinda bir şeyler oluyor. Lee wo jin de intikam için 15 yıl sonra, daesunun, kızıyla aşk yaşamasını sağlıyor. Böyle olması lazım.

      Sil
    2. ağır spoiler içerir:
      kahramanımız hapisten kurtulduktan sonra karısının öldüğünü kızınında amerikada yaşadığını sanıyor,(yer farklı olabilir) bunun için midodan süphelenmiyor. mido ise hipnozla geçmişi unutturulmuştu. intikamı olayı ise kahramanımız ensest bir ilişkiyi görür ve bunu herkese anlatıyordu sanırım.. ensest ilişkide bulunanlardan kız olan durum açığa çıkınca intihar eder, erkek olan ise uzun soluklu bir intikam hazırlar. film bu yapı üzerine kurulu

      Sil

Sen de fikirlerini bizimle paylaş :)
Hakaret içeren ve reklam amaçlı yapılan, link içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.