Nisan 07, 2014

Kore'nin Lise Yaşamı


Aylar önce merak edip araştırdığım bir konuydu Kore'de lise okumak. Acaba nasıldır, hangi şartlar altında eğitim görüyorlar diye araştırdım. Ancak gördüğüm sonuçlar pek de iç açıcı değildi. Şimdi sizinle bunları paylaşmak istiyorum.



İlk olarak şunu söyleyebilirim ki Kore gerçekten teknoloji açısından diğer ülkelerin gerisinde kalmayan bir ülke. Tabii bunun da eğitime katkısı olmuyor değil. Okuduğum kadarıyla okullarda kullanılan malzemeler teknolojiye ayak uydurmuş durumda. Bu iyi bir özellik tabii. Ancak bunun gibi iyi yanların dışında bir de şöyle bir yanı var, öğrenciler günde neredeyse 16 saat çalışıyorlar! Başta gördüğümde emin olamadım ancak
izlediğim videolar ve gördüğüm bazı haberler bunu kanıtlar durumdaydı. Günde 16 saat, ee geriye kalan vakitte de ihtiyaçlarını karşılarsın zaten ancak. Kore'de intihar oranlarının yüksek olmasının nedenlerinden biri bu olsa gerek herhalde. Evet Kore'de intihar oranları oldukça yüksek. Belki biliyordunuz belki bilmiyordunuz ancak bizim izlediğimiz dizilerdeki gibi değilmiş maalesef lise hayatı. Öğrenciler bu 16 saat çalışmanın ve gelecekte iyi yerlere gelmenin baskısıyla intihara kalkışabiliyorlarmış. Bunun üzerinde inançların da büyük bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Çünkü Müslüman kesimin yaşamak için tutunduğu bir dal var, ancak çoğu Koreli'nin inancı bu şekilde olmadığından kendilerini de kolayca ölüme sürükleyebiliyorlar olsa gerek. Tabii bu benim düşüncem, ne kadar doğru ne kadar yanlış orasını bilemeyeceğim. Gerçi şunu da belirmek istiyorum, Koreliler zaten çalışmayı seven ve çalışkan bir toplum. Bu yüzden çok büyük bir sorun haline getirmiyor olabilirler bu kadar çalışmayı...
Bunun dışında sosyal aktiviteler konusunda çoğunun neredeyse yaptığı pek bir iş yokmuş -yine izlediğim videolardan öğrendiğim kadarıyla-. Bir de aileler için çocuklarının iyi bir üniversite kazanmaları ya da bir
müzik aleti çalmaları gibi konular da oldukça önemliymiş. Yani bu konuların çocuklar üzerinde yeterince baskı yapılabileceğini tahmin edebiliyorum. Tabi şuan genel olarak konuşuyorum, aralarında böyle olmayanlarda vardır illaki.
Gelelim bir başka konuya, estetik! Kore'de dış görünüşe oldukça önem veriliyor. Bunu hepimiz biliyoruz. Hatta gördüğümüz her ünlü de illaki bir operasyon geçirmiş olabiliyor. Bu yüzden Kore'deki genç kızların çoğu da ileride hangi operasyonu geçireceklerini düşünüyorlar-mış. Bence bu hiç iyi bir şey değil. Çünkü insanın kendine olan güvenini sarsıyor. Düşünün, siz her gün televizyonlarda, internette birbirinden güzel kızlar - hatta sizden daha bile güzel olabilecek erkekler görseniz psikolojiniz ne olur? Benim gibi bu konuyu pek sallamayanlar eminim ki vardır, ama yine de herkes içinden bir ah geçirmiyor değildir herhalde. İşte Kore'deki genç kızlarımızın da üzerindeki bu psikoloji, yarısından çoğunun estetik ameliyat geçirmesini sağlıyor. Ya da çoğu çift göz kapağı için değişik yöntemlere başvuruyor.

Bu konu bence çok önemli ve üzerinde durulması gereken bir konu. Tabii biz ne yapabiliriz bu konu da orası tartışılır ancak bir Kore sever olarak böyle konuları araştırmamız gerektiğini ve az çok bilgi sahibi olmamız gerektiğini düşünüyorum.

**Bazı Kore'ye giden ve orada okuyan kişiler ise durumun böyle olmadığını, bu kadar baskının olmadığını falan söylüyorlar. Onlar daha iyi bilir tabi ki ancak başka kaynaklarda durum orada lise okumanın pek kolay olmadığını gösteriyor. Umarım ki gerçekten okuduğumuz kadar kötü değildir.

Haydi kendinize iyi bakın ^^

Not: Bu yazı izlenilen videolara ve okunan haberlere, yazılara dayanılarak yazılmıştır. 

49 yorum:

  1. Evet, ben de bu tarz şeyler duymuştum, hele estetik olayı ayrı bi konu bence :D Tabi biz hep dizilerde güzel güzel kızlar, oğlanlar görüyoruz ama madalyonun öbür yüzü öyle değil işte malesef :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estetik konusuna özel ayrı bir yazı yazsam bundan kısa süreceğini zannetmiyorum, ayrı bir konu gerçekten de :D
      Zaten bizim bile kendi dizilerimiz ne kadar yansıtıyor ki gerçek yaşantımızı onların ki yansıtsın :)

      Sil
  2. Ve cumartesi günü okullar tatil olmuyormuş diye duymuştum, doğru mudur acaba??
    Bloguma beklerim :) http://koreaseoulforever.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir şey okumamıştım ama eğer varsa çok acımasızca bir sistem olmuş derim :)

      Sil
    2. ayda 1 kere cumarteside gidiliyor

      Sil
    3. ayda 2 kez kalınıyor cumarteside ama sosyal dersler oluyor

      Sil
    4. Türkiyedede öyle olan okullar var

      Sil
    5. Artık Türkiyedede başlandı haftasonu derslerine kurs diye geçiyor yine yoklama alınıyor belli bir devamsızlık hakkın var gelmediğinde kurstan çıkarılıyorsun ve hatta okul formanla gitmek zorundasın. Bu dediğim uygula kardeşimin okulunda oluyor kardeşim 7 .Sınıfa gidiyor ve devlet okulu tek kardeşimin okukunda yok diğer başka okullardada var.

      Sil
  3. Bir de esmer olanlara pek sıcak bakmıyorlarmış yani köylü yerine koyuyorlarmış doğru mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir şey olduğunu zannetmiyorum olsa bile yıllar yıllar öncesindedir. Sadece beyaz ten masumluk göstergesi olarak kabul edildiğinden daha çok seviliyor. Ancak şu devirde kimseyi esmer ya da beyaz diye ayıracaklarını sanmıyorum :)

      Sil
  4. Keske Kore'de okuma imkanım olsa. Tek bunlara da katlanırım. Zaten burada da durum farklı değil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke..................................
      Bende çok istiyorum liseyi orada bitirip orada yaşamayı. Ama imkansız....

      Sil
    2. bende çok istiyorum bu sene teoga girdim burada okumak yerine korede okumayı tercih ederim ne olursa olsun :( keşke öğle bir şansım olsaaaa

      Sil
  5. peki orada liseyi okumak imkansız mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmkansız demek ne kadar doğru bilemiyorum ama gerçekten pek mümkün değil gibi. Yaş itibari ile de pek olur gibi görünmüyor ailenle gitmediğin sürece. Liseyi olmasa da üniversiteye başladığında 1 yıllığına falan orada okuyabilirsin tabi :)

      Sil
    2. yatılı okullar var yurtlar var yani bir şekilde okunuyoır ama çok çalışmak lazım

      Sil
    3. Ben liseyi orada okuyacağım ama 7.sınıfa yeni geçicem

      Sil
    4. Bende seneye gidiyorum 8.sınıfım. d

      Sil
  6. Öncelikle harika ve bilgi kazandırıcı bir yazı, teşekkür ederim. Ben arkadaşımla Kore'ye taşınmak istiyorum :) öğretmenime sorduğumda "ancak 3 ay kalabilirsiniz taşınmaya izin vereceklerini zannetmiyorum ama taşınmak istiyorsanız üniversitenizi orada okuyunca kalmanıza izin verebilirler diye düşünüyorum" gibisinden laflar söyledi. Üniversite işini düşündüm ama para lazım olacağı için biz üniversiteyi bitirip para toplayıp gitmeyi planlıyorduk. Biz oraya taşınmayı istiyoruz yani bunun bir yolu yokma okumaktan başka ? :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer yaşam standartlarını çok iyi bilmiyorsan, orada yaşamak için hemen karar almamanı öneririm. Tabi orada yaşamak istemenin dizilerden kaynaklandığını düşünerek söylüyorum bunu. Bana kalırsa orayı görmeyi, yaşamayı vs çok istiyorsan eğer, üniversite de değişim öğrencisi olarak Kore'ye gidip eğitimine bir veya iki dönemlik devam edebilirsin. Böylece oradaki yaşam koşullarını da bizzat gözlemlemiş olursun. Üniversite bittikten sonra da bu konuda kesin bir karara varırsın. Çünkü ne Kore'nin ne de başka bir ülkenin dizilerde gördüğümüz gibi olmadığını düşünüyorum.
      Okumaktan başka bir yolu yok mu demişşin. Eğer ki bir mesleğin olmazsa yaşam daha da zorlaşabilir. Tam olarak bir ülkeye yerleşme prosedürlerini bilmiyorum tabi. Vize isteyen ülkelere yerleşim o kadar kolay değil ama Kore'yi bilemiyorum. Bence şimdilik bu konu üzerinde çok düşünme ve oluruna bırak. Sadece eğitimine odaklan. Zaten iyi bir meslek edinir, güzel bir başarı yakalarsan sonrasında çok daha rahat eder ve gezersin :)
      Biraz uzun oldu ama umarım yardımcı olmuştur.

      Sil
  7. ben şuanda ortaokuldayım ve kendimce korece öğrenmeye başladım seneye teoga giricem ama liseyi korede okumak istiyorum ailemde buna olumlu bakıyolar ama pek mümkün olacağını sanmıyorum şartlar zor gibi ama çok istiyorum gidersem yatılı bi okula gidicem gerçekten çok araştırdım ama türkiyeden koreye öğrenci alınıyo mu gerçekten bilmiyorum veya yatılı okul varmı? orada lise okumak istesem 3 aydan fazla kalabilir miyim acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı liselerde ülkelere öğrenci yollama diye bir uygulama var diye duydum, üniversitelerdeki exchange gibi ama çok yaygın olduğunu zannetmiyorum. Belki ABD, İngiltere daha uygundur bu liseler için, Kore az bir ihtimal olabilir. Yine de sormak lazım liselere.
      Direk orada liseye başlayabilir misin bilemiyorum. Dediğim gibi, lisen gönderirse öğrenci vizesi ile okul dönemi boyunca orada kalabilirsin, 3 aydan fazla sürer bu da.
      Bir de yatılı olayını tam bilmiyorum ama aileler oluyor, onların yanlarında kalıp okula gidebiliyorsun. Tüm bildiklerim bu. Kesin bir bilgim yok maalesef.
      Kore öğrenci vizesi hakkında böyle bir şey buldum. Şartları yazıyor, belki bakmak istersin.
      Not: Kore de lise okumak zor diye duyuyorum hep. Yani orada çok büyük bir rekabet var. Bu yüzden herkes çok sıkı çalışıyor. Aklında bulunsun :)

      Sil
  8. "Merhabalar, sana bir sorum olucaktı ^^ ya ben Korede oyuncu olmak istiyorum ne yapmalıyım bu konu hakkında bilgi verirsen gerçekten çok ama çok mutlu olurum. Korede oyuncu olmak için lisede  güzel sanatlar okuyup sonra Koreye gidip orda da üniversiteyi oyunculuk bölümünü mü okumalıyım. Kendime güveniyorum ^^. Örnek Lee jong suk, Park shin hye, Han hyo joo vs... Koreli aktörler gibi örnek verirsek ^^. Gerćektrn hep bu hayalim olmuştu ve hayalim olucak. Ve ben hayalimi gerçekleştirmek için elimden gelenin en iyisini yapıcağım. Tabi Koreceyi de öğrenmem gerek biliyorum ^^. Eğer inşallah üniversiteyi orda okuyup bitirdim diyelim sonra nasıl dizilerde yer alaniliyorum seçmelere falan mı katılmam gerekiyor. ^^ cevabın için şimdiden çok teşekkürler ❤"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Zeynep. Lisede güzel sanatlar seçmenin şart olduğunu sanmıyorum ama Kore'ye gidip üniversitede oyunculuk okumak daha mantıklı geliyor. Tabi orada işlerin nasıl yürüdüğünden emin değilim. Eğitim işini Kore'de nasıl halledebileceğin konusunda Kore Konsolosluğundan daha kesin bir bilgi alabilirsin. Kore'de şirketlere başvurabilirsin, seçmelere katılman gerekiyordur muhtemelen.
      Umarım hayallerini gerçekleştirebilirsin ☺

      Sil
  9. Harikaolmuş ellerine sağlık birşey sormak istiyorum mesela türkiyeden biri orada lise okuısa mesela bn:) mümkün mü? bubbenim en büyük hayalim inşallah mümkündür:)

    YanıtlaSil
  10. Merhaba:) bir soru yazmıştım yayınlandımı bilmiyorum bn yine her ihtimale karşı tekrar yazacam mesela türkiyeden birisi lise için oraya okumaya gitse mümkün olurmu acaba? bu benim en büyük hayalim umarım gerçek olur şimdiden teşekkürler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, hoşgeldin :)
      Kore de bulunan uluslararası liseleri araştırıp mail yoluyla onlarla iletişime geçebilir veya okulların internet sitelerinden nasıl başvurabileceğini öğrenebilirsin bence. Aynı zamanda konsolosluklardan da bilgiler alabilirsin.
      Ben gidebilirsin veya gidemezsin diye kesin cümleler kuramam şuan. En iyisi iyice araştırıp şartları öğrenmen olur. Böylece kesinleşebilir her şey senin için.
      Bu arada böyle bir karar vermeden önce her açıdan düşünmeni, artıları ve eksileriyle, tavsiye ederim :)
      Umarım az da olsa yardımcı olabilmişimdir.

      Sil
  11. korede lise eğitim ücretleri ne kadar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. her dönem için yaklaşık 3000 ilâ 4000 türk lirası arasında :)

      Sil
  12. Merhaba.Adım Aslı.Ben Kore'de şarkıcı olmayı planlıyorum.Yani benim en büyük ve tek hayalim.Ama lise 3 e gideceğim ve liseyi de devam ettirmek istiyorum.İkisini de yapabileceğime inanıyorum.Lise 3 ten devam edebilir miyim?Yardımcı olursanız sevinirim:D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Aslı :)
      İnan sana yardımcı olabilmeyi çok isterdim. Benim de edindiğim bilgiler internette yaptığım araştırmalara dayanıyor. Eğitim gibi önemli bir konuda seni yanlış yönlendirmek istemem, bu yüzden eğer Kore'de nasıl okurum gibi soruların varsa bence konsolosluktan bilgi alman daha iyi olabilir.
      Benim fikrimi soracak olursan önce liseyi burada bitirebilir aynı zamanda ses konusunda sana bir şeyler katacak kurslara gidebilirsin. Liseyi tamamladıktan sonra da Kore'deki şirketlerle mailleşebilir ve seçmelere katılabilirsin. Prosedürleri pek bilmiyorum ama iyi bir araştırmayla bu konuda bilgi alabilirsin.
      Bu arada lise 3ten devam edebilir miyim demişsin, orada sistem farklı olabilir. Lisenin devamını orada okumak istiyorsan uluslararası okullarla iletişime geçebilirsin belki.
      Biraz uzun oldu ama umarım sana fikir verebilmiş ve yardımcı olabilmişimdir, başarılar diliyorum sana 😊

      Sil
    2. Çok teşekkürler.Yardımlarınız için teşekkür ederim.Hala umut var yani.Çok sağolun gerçekten 😊

      Sil
    3. aslı evet olabılırsın SMTOWN gıbı korenın müzik plaklarına gıdıp basvuruda bulunur isen yaklasık 1,2 yıl senı amerıkada dans egıtmenlıgıne ve korece ıngılızcenı gelıstırmek ıcın ozel ogretmenlr olur ama bu ıs bıttıkten sonra sarkıcı olsan bıle zor bır surec senı beklıyor olacaktır ve bende korede sarkıcı olmak ıstıyorum ve basarabılırsın ama korelıler gıbı dans etmeye calıs pratık yap sanaarkadaslrın mal fln der takma bana oyle dıyorlar ama dans edıyorum tabıı utanmıyor degılım eger korede okursan bende o donemde korede olursam buluşuruz :) ınstagramım: Şafak_karataş sarı saclıyım boyattırdım anlarsunnoradan ulasırsan yardımcı olurum :)))

      Sil
    4. Teşekkür ederim inşallah bu sene bir dahaki yaza gidebilirim

      Sil
  13. Slm arkdslr koreye gittim harika bir yer insanları cok zeki ben teogdan toplam 4 yanlış çıkardım ortalamamda yuksk burslu okuyacaaaaaaaagggggıııımmm:>

    YanıtlaSil
  14. Nasıl oha bana da anlat Allaaaaaaah kaçır beni jdjdjdhdidjdnsidnd anlat bana ANLAT LÜTFEEEN

    YanıtlaSil
  15. Nasıl oha bana da anlat Allaaaaaaah kaçır beni jdjdjdhdidjdnsidnd anlat bana ANLAT LÜTFEEEN

    YanıtlaSil
  16. Anlat bana ANLAT LÜTFEN AAAALLLAAAAAAAH JDJDIDHDINDJDBD

    YanıtlaSil
  17. Son senem bu sene sağlık okuyacak da 6
    Yıl okuyabilirsiniz diye duydum birde yatılı olarak aylık 100 dolar mış yemek dahil doğru mu inşallah doğrudur

    YanıtlaSil
  18. ben 7.sınıf a gideceğim bu sene ve 2 sene sonra tek başıma yurtlu bir liseye gitmek istiyorum. Bunun için ne gerekiyor??

    YanıtlaSil
  19. Bende Lise yi orda okuycam bunun icin Ne yapmam gerkeoyor💕

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende çok istiyorum ama galiba 9. Sınıfı Türkiye’de 10 11 ve 12. Sınıfı Kore’de okuyacağım

      Sil
  20. Türkiye’de de böyle okullar var mı?

    YanıtlaSil
  21. Benim bazı sorularım var. Mesela oranın eğitim, yurt ücretleri v.s pahalı mı? Bide eğer pahalıysa başarılı öğrenciler için burs imkanı var mı?

    YanıtlaSil
  22. Benim doğuştan çift göz kapağım var gözümde çekik Bide tenim açık olsa koreli olcam kkkkk

    YanıtlaSil
  23. Ben imam hatip Anadolu lisesine gidiyorum. 10.sınıf öğrencisiyim. 2020aralık ayında güney kareye gideceğim. Liseyi orada devam ettirebilir miyim.

    YanıtlaSil
  24. Ben imam hatip Anadolu lisesine gidiyorum. 2020 Aralık ayında güney kareye gideceğim. Liseyi orada devam ettirebilir miyim acaba bu konuda beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Teşekkürler 😊🙏🙃

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tatlım buna ben cevap veremem maalesef. Bu konuda bir bilgim yok. Zaten yazıda da Korelilerin kendi okul yaşamından bahsetmiştim, nasıl gidilir vs değil. Youtube'da illaki bu konuyla ilgili videolar vardır onları izlemeni tavsiye ederim.

      Sil

Sen de fikirlerini bizimle paylaş :)
Hakaret içeren ve reklam amaçlı yapılan, link içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.