Nisan 06, 2014

Kore Hakkında Bazı İlginç Bilgiler *.*

Biraz Kore ile ilgili paylaşım yapayım dedim. Araştırma yaptım ve gördüğüm bilgileri, ilginç gelenleri paylaşmaya geldim! Lafı uzatmak istemediğimden başlıyorum hemen :) 




-Kore'de dört rakamı (사) ölümü çağrıştırdığı için çoğu yerde kullanılmıyormuş. Sadece Kore'de değil uzak doğu ülkelerinin çoğunda dört rakamının uğursuzluk getirdiğine inanılır ve kullanılmazmış.

-Koreliler evlerine girerken ayakkabılarını çıkartırlar. Bunu biz de yapıyoruz öyle değil mi? 

-Korelilerde birine herhangi bir şeyi uzatırken tek elle uzatmak nezaketen doğru değilmiş. Bundan dolayı iki ellerini kullanarak uzatırlarmış.


-Kore'de bir kişiyi seviyorsan ona ayakkabı alıp hediye eder ve eğer sen de beni seviyorsan bunları giyip bana gel dermişsiniz. Bunu görünce aklıma ilk A Gentleman's Dignity gelmişti, orada da böyle bir şey yok muydu sanki? :)

-Yemeğe en yaşlı kişi başlamadan kimse başlamaz ve yaşlı kişi sofradan ayrılmadan kimse ayrılmazmış.


-En büyük balık pazarına sahip bir ülkeymiş Güney Kore.

-Bir örnekle başlayayım bu bilgiye, eğer Türkiye'de 20 yaşındaysanız Kore'ye gidince 21 yaşında oluyorsunuz. Çünkü Koreliler yeni doğan bir bebeği 1 yaşında kabul ediyorlar. Yani bir yaş daha yaşlanıyorsunuz Kore'de.

-Genelde kendi markalarını kullanmayı tercih ediyorlarmış; araba, telefon vs. Bence gayet mantıklı bir karar.


-Büyük ihtimalle bu bilgiyi bilmeyen kişi sayısı çok azdır. Güney Kore'de askerlik süresi 2 yıl.



-Irk konusunda biraz hassaslarmış. Yani ırk derken Koreli olmayan biriyle evlenmek gibi şeyler, pek sıcak bakmıyorlarmış.

-Domuz, ahtapot, canlı kalamar, çiğ penis balığı gibi şeyler yeniliyor. Gördüğüm bir blogda anlatılana göre domuzun iç organlarına kadar yeniyormuş. Fotoğraf falan da vardı hatta. Domuz dışındakilere gelince, denizden babam çıksa yerim lafı Koreliler için söylenmiş olsa gerek. Hele ahtapot ne kadar pişerse pişsin tam olarak ölmüyormuş. Hatta midenizde hareket ettiğini hissedebiliyormuşsunuz.

-Bu bilgiden pek emin değilim ama Korelilerin bir de resmi olmayan, İngilizce isimleri varmış. Yabancıların isimlerini söylemeleri zor olduğu için.

-Korelilerin çoğu göz kapaklarını sevmiyormuş. Makyaj veya estetik yoluyla çift göz kapağı yaptırıyorlarmış. Bunun bir diğer kurbanı da son zamanlarda bunu yaptıran Kim Hyun Joong'muş. Evet ben de bu çocukta bir değişiklik var diyordum. Buymuş meğersem.

-Kore de ev ziyaretlerine giderken tuvalet kağıdı götürmek uygunmuş. Yeni ev almış, evlenmiş kişileri ziyaret ederken götürülürmüş. Uzun, beyaz, temiz bir ömür anlamına geliyormuş.

-Hwacheon Festivali diye bir gelenek varmış. Farklı etkinlikler varmış ancak asıl üzerinde durulan etkinlik buzdan taze alabalığı yakalamakmış. Üzeri buz kaplı nehir de açılan deliklerden birini kullanarak herkes balık tutmaya çalışıyormuş. Bu festivalde balıkları elinizle bile yakalayabilirmişsiniz.

-Güney Korenin geleneksel içeceği yeşil çay. Rahatlatıcı özellikleri sebebiyle meditasyonun da bir parçasıymış. Ayrıca sağlık açısından da oldukça faydalıymış. Ben de içmiştim bu yeşil çayı. Çok hafif ve güzeldi.

-Sınavdan önce saçınızı yıkamanız bütün bilgilerinizi öldürür diye bir inanç varmış. Açıkçası her ne kadar saçmada olsa bunu benimsemiş bulunmaktayım -.-

Şimdilik bulduğum bilgiler bu kadar. Biraz kısa ama umarım yeterli olmuştur :)

Bir sonraki yazıda görüşürüz :)

34 yorum:

  1. Çok iyi özetlemişsin :) eğlendim ^^
    meishenmeweishenme.blogspot.com

    YanıtlaSil
  2. Bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ediyorum inş GKore hakkında daha fazla bilgi bulabilirim.Size sormak istediğim bir şey var GKore ye erasmusla gitmek istiyorum ama hangi üni. nin anlaşması var bilmiyorum.Birçok araştırma yaptığım halde.Bu konu hakkında bilginiz varsa lütfen yardımcı olun.Allah'a emanet olun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederiz, inşallah daha fazla bilgi bulabilirsin :)
      Erasmus hakkında pek bir bilgim yok, sadece şunu biliyorum; üniversitenin anlaşması olması lazım gidebilmen için. Hangi üniversitelerde var onu bilmiyorum maalesef.
      Eğer anlaşması yoksa değişim (exchange) öğrencisi olarak gidebilirsin. Biraz zor bir süreçmiş ancak bu, üniversiteyle yazışmalar yapman gerekiyor bunun için. Ama başarırsan gidebiliyorsun :)
      Ancak üniversite tercihini hangisi Kore'ye gidiyor dahilinde yapmamanı öneririm. Öyle bir planın var mı bilmiyorum ama bence olmasın :)
      Umarım biraz da olsun yardımcı olabilmişimdir :)

      Sil
    2. Erciyes üniversitesine gidersen kore'ye öğrenci değişim programı ile gidebiliyorsun ayrıca oraya giden öğrencilerin %90 nı koreye gitmiş ve orda iki tane kore 'den gelen hoca var. Ordaki bilgisayarlardan kore dizileveri filmleri izletiliyor

      Sil
  3. pek çok koreli arkadaşım var ve hepsinin ingilizce bir nickname i var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru bir bilgiymiş demek ki, teşekkürler bizimle paylaştığın için :)

      Sil
  4. Gerçekten farkılı bir ülkee :D

    YanıtlaSil
  5. En sinir olduğum maddede bir yaş büyük olma meselesi.Zaten büyümek istemeyen ben için Koreye gittiğimde bir yaş daha büyümüştüm ya şaşırıyor insan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durup dururken insanı bir yıl daha yaşlandırıyorlar, halbuki ne gerek var :))

      Sil
    2. ben koreli arkadaşıma 13 yaşındayım körede kaç yaşında oluyorum? diye sordum 15 dedi. Yani 1 yaş değil 2 yaş büyütüyorlar yaşlarını. Doğduklarında 1 yaşında sayılmalarından farklı ayrıca her yılbaşında 1 yaş büyüyorlarmış sanırsam. 2 yıl askerliği biliyordum. Fazla gibi değil mi? :D sağol bilgiler için ^^

      Sil
    3. Yılbaşı olayından haberim yoktu. Ünlüler yaşlarını söylerken bize göre olan yaşlarından 1 fazla söylüyorlar, o yüzden böyle biliyordum. Söylediğin için teşekkürler :)
      Kore'de yaş işleri biraz karışık anlaşılan :)

      Sil
    4. Teşekkürler bilgiler için :)

      Sil
  6. öncelikle yazdığın bilgiler için teşekkür ederim emeğine sağlık:D bende Kore'ye gitmeyi çok ama çok istiyorum orası inanılmaz bir yer kendimi seul sokaklarında hayal ettikçe ben!!! ağlayacak gibi oluyorum :) Güney koreli erkekler koreli olmayanların kendilerine oppa demelerinden hoşlanmıyomuş :( :/ bide güney koreli bayanlar ve erkekler çok fit bi görünüme sahipmiş! genellikle zayıflığa çok ama çok önem veriyolar :) bence şimdiden sıkı bi diyete başlasak iyi olur :) kendinize iyi bakın ve hayallerinizin peşinden koşun her ne olursa olsun :) fighting!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsinin çok fit olduğunu sanmıyorum, ama kızlarda 50den fazlasının kilolu sayıyorlarmış :))
      Umarım sen de hayallerini gerçekleştirebilirsin, fighting!

      Sil
    2. Bisey merak ediyorum korede kelimeler yazildigi gibimi okunuyo ve kore alfabesinde bazi harflerin altina harf geliyo onu anlamiyorum yardimci olun bana nolur

      Sil
    3. Korece bilmediğim için pek yardımcı olamayacağım üzgünüm.
      Bildiğim kadarıyla alta yazılan harfler biraz ezber işi oluyor, yani belli harfler alta geliyor yazarken. Tam bilgi sahibi değilim bu konuda maalesef :/

      Sil
    4. Zayıfığa önem veriyorlarsa ben çok şanslıyım; Çünkü zayıfım

      Sil
  7. Kore mükemmel bir yer bende gitmek istiyorum

    YanıtlaSil
  8. Bisey merak ediyorum bi yerde yazmişsiniz koreli erkeler koreli olmayan kizlarla evlenmeyi sicak bakmiyo dediniz gercek mi butun hayllerim yikildi hahahah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi genelleme yapmak ne kadar doğru bilmiyorum ama birkaç yerde daha okudum böyle olduğunu. Sen yine de umudunu kesme :D

      Sil
  9. Üniversitelerin egitim dilleri ingilizce mi korece mi biliyor musunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bir bilgim yok o konuda

      Sil
    2. EMANE MİSA : YOUTUBE KANALINIZ VARMI YOKSA OLMASI GEREK :D ELİNE EMEĞİNİZE SAĞLIK

      Sil
    3. Teşekkürler, youtube kanalım yok :)

      Sil
    4. Bu bilgileri bizle paylaştığın için teşekkür ederim ayrica 3 yıl önce doğum günümde atmışsın

      Sil
    5. Rica ederim :)

      Sil
  10. Sınıfta bunu sunucam teşekkür ederim size

    YanıtlaSil
  11. şaşırdım ahtapotların vb deniz ürünlerinin iç organlarına kadar dedin ya ööööööööö dedim

    YanıtlaSil
  12. şaşırdım kaldım çünkü ahtapot vb deniz ürünlerinin iç organlarını bile yediklerini hiç bilmiyordum ve ööööööö dedim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde de kokoreç falan var aslında 😄

      Sil

Sen de fikirlerini bizimle paylaş :)
Hakaret içeren ve reklam amaçlı yapılan, link içeren yorumlar yayınlanmayacaktır.